22 Αυγούστου 2012

Ο Tito, o Pep και οι δύο Sergi


Στις 13 Σεπτεμβρίου 2008 εναντίον της Racing Santander, στην πρώτη χρονιά του Guardiola ως πρώτος προπονητής της Barcelona, κάνει ντεμπούτο σε αγώνα πρωταθλήματος ένας 20χρονος πιτσιρικάς από την δεύτερη ομάδα. Το όνομα του, Sergio Busquets. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ανανεώνει το συμβόλαιο του μέχρι το 2013 και λίγους μήνες αργότερα ξεκινάει βασικός στον τελικό του Champions League. Από τότε αποτελεί αναντικατάστατο στέλεχος της Barca.

Το καλοκαίρι του 2012 κατά την διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας, στην πρώτη χρονιά του Tito Vilanova ως πρώτος προπονητής, ένας άλλος 20χρονος πιτσιρικάς, κερδίζει τις εντυπώσεις. Το όνομα του είναι Sergi Roberto.

Ο Sergi Roberto δεν είναι καινούριος στην πραγματικότητα του συλλόγου. Το επίσημο ντεμπούτο του με την 1η ομάδα χρονολογείται σχεδόν δυο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2010 σε έναν αγώνα του Copa Del Rey και μέχρι και πριν λίγους μήνες αποτελούσε βασικό στέλεχος της Barca B. Η σταθερότητα όμως που επέδειξε καθ’ όλη την διάρκεια της φετινής προετοιμασίας με τους μεγάλους, μας προϊδεάζει ότι ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίπτωση Busquets.

Διαφορές μεταξύ τους φυσικά και υπάρχουν. Μάλιστα η σημαντικότερη δεν είναι η θέση στην οποία αγωνίζονται, αλλά μάλλον η κατάσταση της ομάδας τότε και τώρα. Η Barca του 2008 προερχόταν από δύο ουσιαστικά αποτυχημένες χρονιές, αναζητούσε νέες σταθερές και τα περιθώρια αλλαγών ήταν μεγάλα. Η Barca του 2012 είναι σαφώς μια διαφορετική ομάδα με σταθερούς άξονες.

Ωστόσο η επιλογή του Eusebio Sacristan να αφήσει εκτός της πεντάδας των αρχηγών της Barca B για την νέα χρονιά, τον Sergi Roberto, ένα βασικότατο στέλεχος της ομάδας τα τελευταία χρόνια, μπορεί να σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής του με τους μεγάλους, μάλλον θα πάρει παράταση επ’ αόριστον. Η προχθεσινή του παρουσία στο Joan Gamper, όπου αναδείχθηκε και πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, επίσης δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητη. Ο ίδιος προσγειωμένος και απόλυτα ρεαλιστής, δήλωσε την ίδια βραδιά, πως γνωρίζει ότι στη Barcelona και στην θέση που αγωνίζεται, υπάρχουν μερικοί από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, γεγονός όμως που εκτιμά ότι θα βελτιώσει και τα δικά του αγωνιστικά χαρακτηριστικά.

Έχοντας παρακολουθήσει το σύνολο των φιλικών προετοιμασίας αυτό το καλοκαίρι, ομολογώ ότι τον μικρό τον ερωτεύτηκα. Ομαδικός, πανέξυπνος, με σωστές τοποθετήσεις και ωριμότητα παράταιρη της ηλικίας του, έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε τα καλύτερα. Και μπορεί το ήδη ισχυρό οπλοστάσιο, σε ότι αφορά τον κεντρικό άξονα, να ενισχύθηκε με την απόκτηση του Alex Song, ωστόσο ποιος ξεχνάει ότι την χρονιά που καθιερώθηκε στην ομάδα ο άλλος Sergio (δηλαδή ο Busquets) στο roster των blaugrana βρισκόταν ένας από τους σπουδαιότερους μέσους στον κόσμο, ο Yaya Toure

Θα υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα για τον Tito Vilanova, από την ανάδειξη και καθιέρωση ενός ακόμη παίκτη από τα σπλάχνα του συλλόγου; Άλλωστε για την Barcelona αυτό ακριβώς είναι εξίσου σημαντικό με την κατάκτηση τίτλων. Αποδεδειγμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου