30 Δεκεμβρίου 2018

2018 Blaugrana στιγμές


Αποχαιρετώντας το 2018, ήρθε η ώρα να κάνουμε τη δική μας σύντομη ανασκόπηση, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενθυμούμενοι πρόσωπα και γεγονότα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, «πέρασαν» αρθρογραφικά μέσα από τα κείμενα των balacticos.

Το αντίο του Mascherano
Ο χρόνος συμμετοχής του Mascherano, μετά την άφιξη του Umtiti, καθώς και η επίδραση του στο παιχνίδι της Barcelona, είχαν μειωθεί δραματικά. Ο μαχητικός Αργεντινός μέσος που έκανε σπουδαία καριέρα στη Βαρκελώνη σαν κεντρικός αμυντικός, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να καθίσει πάνω στο συμβόλαιο του, απλά και μόνο για να βρίσκεται στη Barca.

Ήταν βέβαιο ότι θα επέλεγε να αποχωρήσει πριν υπάρξει η παραμικρή υποψία πως η παρουσία του αποτελεί αγωνιστικό βαρίδιο για την ομάδα. Και το έκανε, νωρίτερα απ’ ότι περίμενε και ο πιο υποψιασμένος φίλαθλος. Τον Γενάρη του 2018 αποχαιρέτησε την Βαρκελώνη, αφήνοντας πίσω μια βαριά κληρονομία συνέπειας, αυτοθυσίας, επαγγελματισμού και προσφοράς.

Λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα, παραχώρησε μια υπέροχη συνέντευξη στον συμπαίκτη και συνοδοιπόρο του στο κέντρο της blaugrana άμυνας, Gerard Pique, την οποία μπορείτε να θυμηθείτε, εδώ: «Ο Pique συζητά με τον Mascherano» Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει και το δικό μου αρθρογραφικό αντίο: «Το αφεντικό δε μένει πια εδώ»

Το αντίο του Iniesta
Η καθιέρωση του στην πρώτη ομάδα δεν ήταν εύκολη. Πάλεψε με τους προσωπικούς του δαίμονες, πέρασε από 40 κύματα για να θεωρείται εν έτη 2018, ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της ιστορίας, όχι μόνο της Barcelona, αλλά και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Η αποχώρηση του Andres Iniesta ήταν ένα ακόμη σημάδι, πως το τέλος αυτής της ευλογημένης γενιάς της Masia, φτάνει όλο και πιο κοντά. Θυμηθείτε εδώ ορισμένα άρθρα που του έχω αφιερώσει:

Busquets και Rakitic.
Το 2018 ασχοληθήκαμε αρθρογραφικά με τις περιπτώσεις δύο ποδοσφαιριστών, που οι μορφές τους δεσπόζουν στο κέντρο της Barcelona την τελευταία τετραετία. Ο Sergio Busquets και ο Ivan Rakitic, ξεκίνησαν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κατέληξαν να θεωρούνται αναντικατάστατοι για διαφορετικούς λόγους. Αυτούς τους λόγους προσπάθησα να αναλύσω σε δύο ξεχωριστά άρθρα, ένα για τον καθένα:

Ο αποκλεισμός από τη Roma και η σεζόν 2018-19
Η Barcelona μπορεί να κατέκτησε εμφατικά το πρωτάθλημα Ισπανίας τον περασμένο Μάη και μάλιστα εν μέσω πολλών δυσκολιών, ωστόσο ο εκκωφαντικός αποκλεισμός από τη Roma στο Champions League αλλά και το μέτριο θέαμα στο πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν, αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού για τον κόσμο. Προσέγγισα και τα δύο, μέσα από δύο διαφορετικά άρθρα:

Όχι στην αλλαγή του σήματος
Το τμήμα marketing της Barcelona δούλευε επί έναν χρόνο σε ένα συγκεκριμένο προσχέδιο, που αφορούσε στην τροποποίηση του σήματος της Barcelona. Η διοίκηση επιχείρησε να το πλασάρει στον κόσμο ως μια ειλημμένη απόφαση αλλά λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο. Στην ετήσια συνέλευση των αντιπροσώπων, η κατακραυγή ήταν τόσο ισχυρή, που ανάγκασε τον πρόεδρο Bartomeu να αποσύρει από την ημερίδα το σχετικό ζήτημα. Θυμηθείτε εδώ τις λεπτομέρειες: «Όχι από τον κόσμο στην αλλαγή του σήματος»

Ένα μεγάλο πόνημα
Το δούλευα για πολλά χρόνια και μέσα στο 2018, κατάφερα να το παρουσιάσω. Ένα ογκώδες αφιέρωμα σε όλες τις μεταγραφές του Futbol Club Barcelona από το 1978 έως και σήμερα. Αναλυτικοί πίνακες για κάθε σεζόν, μεταγραφές, αποχωρήσεις, ποσά που δαπανήθηκαν και εισπράχθηκαν, παρέλασαν από την αρθρογραφία των balacticos, σε ένα πόνημα που μπορεί να αποτελέσει οδηγό για το μέλλον και στο οποίο μπορεί να ανατρέξει κάποιος οποιαδήποτε στιγμή για να θυμηθεί ή να αναπολήσει γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις που διαμόρφωσαν το αγωνιστικό προφίλ των blaugrana. Το χώρισα σε 8 μέρη, για να είναι διαχειρίσιμη η προσπέλαση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου